Tomasz Jakubiak

Zupa rybna na sandaczu


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 264

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 litry warzywnego bulionu

dwie głowy różnych ryb

korpusy ryb po wyfiletowaniu

 

5 małych ogórków kiszonych

duża cebula

ugotowana włoszczyzna z bulionu (marchewki, pietruszki, seler, por )

3 filety z sandacza

2-3 listki laurowe

pół łyżeczki ziela angielskiego

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

sok z połowy cytryny

szklanka soku z ogórków kwaszonych

sól i pieprz

 

Dodatki:

świeży koperek

gęsta, kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny. Przecedź go i zostaw ugotowaną włoszczyznę. Do bulionu warzywnego dodaj głowy i korpusy rybne. Składników nie mieszaj. Wywar gotuj przez około 40 minut. Po tym czasie przecedź go delikatnie.
Przygotuj pozostałe składniki zupy. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, ogórki w grubsze plastry. Ugotowaną włoszczyznę pokrój z paseczki. Filety z sandacza pokrój w kostkę.
W dużym garnku na maśle przesmaż cebulę, następnie dodaj kawałki sandacza. Całość
dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz
pokrojone ugotowane warzywa. Wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym. Zupę zagotuj.
Na koniec zupę dopraw sokiem z cytryny i sokiem z kiszonych ogórków. Podawaj ją ze świeżym posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.