Zupa rakowa

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: kuchnia polska z Adamem Chrząstowskim
trudność: trudne

Zupa rakowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Skladniki:

raki całe w zalewie mrożone 2 kg

wino białe 0,7 litra

masło 600 g

cebula 3 szt

czosnek 1 główka

koncentrat pomidorowy 100 ml

serek kremowy zagrodowy 0,5 kg

chleb tostowy 1 opakowanie

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

koperek 1 pęczek



Przygotowanie:

Raki obierz, wyjmij szyjki rakowe i odłóż. Głowy, szczypce i pancerze raków zmiel w maszynce na grubych oczkach. W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj zmielone raki i praż do momentu aż masa zacznie się przysmażać na brązowo. Dodaj koncentrat pomidorowy smaż jeszcze chwilę i dodaj białe wino. Zdeglasowaną masę przełóż do szybkowaru dodaj wody lub bulionu rybnego i gotuj ok 30 minut. Wywar przecedź przez gazę, dodaj kilka kromek chleba tostowego bez skórki i gotuj do momentu aż chleb namięknie. Zmiksuj wszystko na gładką zupę. W piecu opiecz cienkie kromki chleba. Na powstałe tosty nałóż część serka kremowego i szyjki rakowe wymieszane z siekanym szczypiorkiem. W gorącą zupę wkręć pozostały serek kremowy i podaj z tostami.



© Adam Chrząstowski

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.