Gary  Rhodes

Zupa pomidorowa


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa pomidorowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka łyżek oliwy

25 g masła

1 mała

pokrojona w kostkę marchew

2 drobno posiekane cebule

2 posiekane łodygi selera naciowego

2 rozgniecione ząbki czosnki

1 liść laurowy

1 kg pokrojonych w ósemki pomidorów

szczypta cukru

sól i pieprz

600 ml wywaru z kurczaka

100 ml śmietany 18 lub 30%

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej w garnku kilka łyżek oliwy i masło. Dorzuć marchew, cebule, łodygi selera naciowego, ząbki czosnki i liść laurowy. Wymieszaj i duś przez kwadrans. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć pomidory. Duś przez około pół godziny. Wszystkie warzywa powinny być bardzo miękkie. Dopraw szczyptą cukru i pieprzem. Dolej wywar z kurczaka, doprowadź do wrzenia i zamieszaj. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Wlej ponownie do garnka, dolej śmietanę. Dopraw do smaku. Podaj zupę z własnej roboty paluszkami chlebowymi.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ziemniaczana
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krem z marchewki i rabarbaru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.