Gary  Rhodes

Zupa pomidorowa na zimno


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa pomidorowa na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g pomidorów

puszka papryki pieczonej (400 g) lub ok. 250 g upieczonej papryki bez skóry

½ melona o pomarańczowym miąższu

½ ogórka

10 – 12 liści świeżej bazylii

300 ml bulionu warzywnego

100 g świeżej tartej bułki

4 łyżki octu z czerwonego wina

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru

150 ml oliwy

sól i pieprz

pieczywo

 

 

Przygotowanie:


Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i odpestkować. Skórki i pestki z pomidorów wrzucić do rondla, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut. Odstawić do ostygnięcia i przecedzić. Pomidory pokroić na kawałki. Paprykę pokroić na kawałki (osączyć z zalewy, jeśli jest z puszki). Melon obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w dużą kostkę. Ogórek obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę 1 cm. Wrzucić do malaksera pomidory, tartą bułkę, ogórek, melon, paprykę, porwane liście bazylii, doprawić solą i pieprzem i wlać bulion. Wszystko razem zmiksować i wyłączyć malakser. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wrzucić do miarki lub wysokiego kubka. Dodać cukier i ocet, wymieszać trzepaczką, wlać powoli oliwę, cały czas mieszając trzepaczką. Ponownie włączyć malakser, wlać mieszaninę octu i oliwy i wszystko razem dobrze zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, przetrzeć przez sito i ew. schłodzić w lodówce. Rozlać do miseczek i podać z pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.