Tomasz Jakubiak

Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 3

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 l wywaru wieprzowego

3/4 szkl. soku z kiszonej kapusty

40 g suszonych, namoczonych grzybów

marchewka

seler

korzeń pietruszki

dól

pieprz

3 łyżki śmietany słodkiej

 

Pulpeciki wieprzowo-wołowe:

250 g mielonego mięsa wołowego

250 g mielonego mięsa wieprzowego

jajko

sól

pieprz

świeży rozmaryn

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

mąka do obtoczenia

 

Zacierki:

jajko

2-3 łyżki mąki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Namoczone i pokrojone grzyby włóż do gorącego wywaru, dodaj pokrojone warzywa i gotuj, aż zmiękną.
Zrób pulpeciki. Rozetrzyj rozmaryn z czosnkiem i solą i dodaj do mięsa mielonego, wrzuć jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec mięso dopraw pieprzem.
Z masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Pulpeciki wrzucaj do gotującej się zupy. Zrób kluski zacierki. W misce połącz jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki. Jeżeli ciasto jest za gęste, możesz dolać odrobinę wody.
Na koniec ciasto dopraw solą i pieprzem. Za pomocą łyżki wrzucaj porcję ciasta do gotującej się wody. Na koniec do zupy wlej sok z kiszonej kapusty, dodaj śmietanę i natkę pietruszki. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa kartoflana z pietruszkowym pesto
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.