Gieno Mientkiewicz

Zupa piwna z rubinem, jersejem i makaronem


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zupa piwna z rubinem, jersejem i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 por (tylko biała część)

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

1 ząbek czosnku

3 listki laurowe

3 ziarnka ziela angielskiego

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

1 szklanka mleka pełnotłustego

1 szklanka bulionu drobiowego

1 szklanka ciemnego piwa

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

10 dag sera jersey

10 dag Bursztyna

15 dag makaronu kokardki

4 plastry bekonu wysmażone na chrupko

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Usmażyć na chrupko całe plasterki bekonu. Warzywa obrać i pokroić w cząstki.
Pory poddusić na maśle razem z marchewką, czosnkiem, zielem i listkiem laurowym. Zmniejszyć ogień, warzywa oprószyć mąką, i zasmażyć na złoto. Wlać zimne mleko, rozprowadzić, następnie wlać bulion i piwo. Krótko gotować, przyprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej już zupy wsypać starty ser bursztyn, cały czas mieszając. Dodać makaron. Podawać z plastrem bekonu.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz wigilijny z uszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa-krem z papryki i jabłek
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa migdałowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.