Zupa pistou

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa pistou
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka oliwy

pokrojona cebula

110 g fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki długości centymetra

ziemniak obrany i skrojony w kostkę

110 g marchewki skrojonej w kostkę

sól i pieprz

liść laurowy

gałązka tymianku

miarka ugotowanej białej fasoli

miarka cukinii skrojonej w drobną kostkę

2 pomidory obrane i skrojone w kostkę

pesto do przybrania

parmezan do przybrania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić w niej cebulę, przez ok. 5 min. Dodać fasolkę szparagową, ziemniaka i marchewkę. Wlać litr wywaru z warzyw bądź bulionu. Posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i tymianek. Zagotować i zostawić na 10 min na wolnym ogniu. Dodać fasolę i cukinię. Gotować do czasu zmięknięcia warzyw, przez kolejnych 10 min. Wrzucić pomidory. Rozlać zupę do miseczek (wyjąć liść laurowy i tymianek). Przybrać zupę łyżką pesto i tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.