Zupa pistou

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa pistou
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka oliwy

pokrojona cebula

110 g fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki długości centymetra

ziemniak obrany i skrojony w kostkę

110 g marchewki skrojonej w kostkę

sól i pieprz

liść laurowy

gałązka tymianku

miarka ugotowanej białej fasoli

miarka cukinii skrojonej w drobną kostkę

2 pomidory obrane i skrojone w kostkę

pesto do przybrania

parmezan do przybrania

 

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić w niej cebulę, przez ok. 5 min. Dodać fasolkę szparagową, ziemniaka i marchewkę. Wlać litr wywaru z warzyw bądź bulionu. Posolić, popieprzyć, dodać liść laurowy i tymianek. Zagotować i zostawić na 10 min na wolnym ogniu. Dodać fasolę i cukinię. Gotować do czasu zmięknięcia warzyw, przez kolejnych 10 min. Wrzucić pomidory. Rozlać zupę do miseczek (wyjąć liść laurowy i tymianek). Przybrać zupę łyżką pesto i tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z wołowiną i warzywami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.