Tomasz Jakubiak

Zupa pho z pulpecikami z karpia


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

odsłon: 761

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół cebuli

2 gałki muszkatołowe

anyż gwiazdkowy

2 kory cynamonu

30 dkg szpondru

duża kość wołowa

2 głowy karpia

4 liście laurowe

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

2,5 l wody

 

Pulpety:

2 cebule szalotki

3 ząbki czosnku

garść świeżej kolendry

limonka

60 dkg fileta z karpia

2 szczypty soli

¼ kajzerki

pół szklanki mąki

 

Dodatki:

2 ząbki czosnku

garść świeżej kolendry

2 papryczki chilli

 

Przygotowanie:

Do garnka włóż szponder, kość wołową i głowy karpia. Dodaj cynamon, anyż, gałkę muszkatołową, liście laurowe i przypieczoną nad ogniem cebulę. Całość zalej wodą i gotuj ok. 3 godziny.
Gdy bulion będzie już prawie gotowy, dodaj sól i pieprz, a następnie makaron ryżowy oraz przygotowane pulpety.
Do blendera włóż cebulę szalotkę, czosnek, kolendrę i karpia. Całość skrop sokiem z limonki i zblenduj. Jeśli masa na pulpety nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj kawałek kajzerki i ponownie zblenduj.
Z masy uformuj małe pulpety. Oprósz je w mące i wrzuć do gorącej wody.
Gdy pulpety się zagotują, przełóż je do zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć posiekany czosnek, kolendrę i chilli. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krupnik z kaszą jaglaną
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.