Zupa ostro-kwaśna

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa ostro-kwaśna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

280 g tofu

28 g suszonych chińskich grzybów

28 g makaronu sojowego

1 litr domowego bulionu z kurczaka

85 g chudej wieprzowiny

2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki białego pieprzu

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

3 łyżki czerwonego octu ryżowego (ewentualnie octu jabłkowego)

pasta z 1 łyżki skrobi kukurydzianej i 1 łyżki wody

jajeczna mieszanka z 2 małych lekko ubitych jajek z 1 łyżeczką oleju sezamowego

2 łyżki drobno posiekanej dymki

2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry

1 łyżeczka oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:


To jedna z najsmaczniejszych gęstych chińskich zup, nazywana zupą ostro-kwaśną. Popularna zarówno w północnych, jak i zachodnich Chinach. Poszatkować tofu lub pociąć je na paski. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez jakieś dwadzieścia minut, dzięki czemu staną się miękkie i odzyskają swój kształt. Wycisnąć nadmiar wody, odciąć nóżki. Kapelusze pokroić na paski. Makaron sojowy namoczyć w wodzie przez jakieś pięć minut, w tym czasie stanie się śliski. Przed pokrojeniem należy go odsączyć. Pokroić go w rozsądne porcje. Wieprzowinę obgotować przez klika minut, żeby ją oczyścić. Do dobrego domowego bulionu z kurczaka dodać 85 g poszatkowanej chudej wieprzowiny. Dodać makaron sojowy i grzyby, następnie dodać tofu. Teraz doprawić zupę dodając dwie łyżeczki cukru, pół łyżeczki białego pieprzu, dwie łyżki ciemnego sosu sojowego, trzy łyżki octu. Żeby zupę zagęścić w tradycyjny chiński sposób dodać do niej mieszankę jednej łyżki skrobi kukurydzianej z jedną łyżką wody. Wszystko razem dobrze wymieszać, tak żeby smaki się połączyły i zostawić na wolnym ogniu na jakieś dwie minuty – żeby nie było czuć skrobi. Po tym czasie do zupy dodać jajeczną mieszankę, ale nie wszystko na raz. Należy ją wlewać równym strumieniem od czasu do czasu mieszając zupę widelcem lub pałeczką, tak żeby powstały naprawdę delikatne kluseczki. Na koniec do zupy dodać dwie łyżki drobno posiekanej dymki, dwie łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry, nadadzą zupie wyrazistego smaku, kończąc dolać jedną łyżeczkę oleju sezamowego. Zamieszać i podawać. Kontrastujące ze sobą smaki zupy ostro-kwaśnej sprawiają, że zupa ta jest pyszna i rozgrzewająca, tym samym jest doskonałym zimowym posiłkiem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fakes (grecka zupa z soczewicy)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.