Brygida Kosel

Zupa ogórkowa


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10327

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr wywaru

5 ziemniaków

25 dag ogórków kwaszonych

żółtko surowe

śmietana

pieprz i sól

koperek

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do przygotowanego wcześniej rosołu wrzucić pokrojone już w kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut pod półprzykryciem. W tym czasie na tarce z dużymi otworami zetrzeć ogórki kwaszone. Dodać do gotującej się zupy. Przed podaniem zupę zabielić.

Sposoby zabielania zupy
Do osobnej miseczki odlać trochę zupy, dodać do niej odrobinę śmietany i dokładnie wymieszać. Przelać do garnka głównego z zupą. Wymieszać.

Do osobnej miseczki, w której znajduje się roztrzepane ze szczyptą soli żółtko dolać odrobinę zupy. Dokładnie wymieszać i przelać całość do garnka głównego.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

#jaggoda

01.04.2012 18:12


CYTUJ

łysy, może i prawdziwa ta twoja ogórkowa, ale kto dzisiaj tak gotuje! Miażdzycogenne i cieżkostrawne danie na tłuszczu mięsnym, poza tym ziemniaki gotowane w kwasie głąbieją,

#lysy_78

06.09.2011 19:02


brwinów

CYTUJ

Prawdziwą ogórkową gotuje się całkiem inaczej. To jest jakiś "tani przepis", który w żadnym wypadku nie pozwoli na uzyskanie prawdziwej zupy. Kilka uwag z mojej strony:
- wywar na prawdziwej wołowinie, chociaż zdarzało się, że gotowałem na kostkach rosołowych :(,
- ogórki posiekane w kostkę a nie utarte,
- ogórki dusimy na maśle aż odparują sos,
- dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 1 godz.,
- ziemniaki pokrojone w kosteczkę wrzucamy do zupy (uwierzcie mi, na pewno się ugotują),
- śmietana (wg uznania),
- smacznego.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.