MENU
Przepisy Świąteczne

przepisy z programów >>

Zupa ogórkowa

Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Zupy Zupy

Zupa ogórkowa
odsłon: 8423

składniki i przygotowanie:

Składniki
1 litr wywaru
5 ziemniaków
25 dag ogórków kwaszonych
żółtko surowe
śmietana
pieprz i sól
koperek

Przygotowanie
Ziemniaki obrać i umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do przygotowanego wcześniej rosołu wrzucić pokrojone już w kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut pod półprzykryciem. W tym czasie na tarce z dużymi otworami zetrzeć ogórki kwaszone. Dodać do gotującej się zupy. Przed podaniem zupę zabielić.

Sposoby zabielania zupy
Do osobnej miseczki odlać trochę zupy, dodać do niej odrobinę śmietany i dokładnie wymieszać. Przelać do garnka głównego z zupą. Wymieszać.

Do osobnej miseczki, w której znajduje się roztrzepane ze szczyptą soli żółtko dolać odrobinę zupy. Dokładnie wymieszać i przelać całość do garnka głównego.

© Brygida Kosel

skomentuj przepis >>

#jaggoda

01.04.2012 18:12


CYTUJ

łysy, może i prawdziwa ta twoja ogórkowa, ale kto dzisiaj tak gotuje! Miażdzycogenne i cieżkostrawne danie na tłuszczu mięsnym, poza tym ziemniaki gotowane w kwasie głąbieją,

#lysy_78

06.09.2011 19:02


brwinów

CYTUJ

Prawdziwą ogórkową gotuje się całkiem inaczej. To jest jakiś "tani przepis", który w żadnym wypadku nie pozwoli na uzyskanie prawdziwej zupy. Kilka uwag z mojej strony:
- wywar na prawdziwej wołowinie, chociaż zdarzało się, że gotowałem na kostkach rosołowych :(,
- ogórki posiekane w kostkę a nie utarte,
- ogórki dusimy na maśle aż odparują sos,
- dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 1 godz.,
- ziemniaki pokrojone w kosteczkę wrzucamy do zupy (uwierzcie mi, na pewno się ugotują),
- śmietana (wg uznania),
- smacznego.