Marieta  Marecka

Zupa migdałowa z ryżem i cynamonem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa migdałowa z ryżem i cynamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g migdałów mielonych

1,5 l mleka

garść rodzynek

skórka starta z ćwiartki cytryny

1-2 czubate łyżki cukru trzcinowego

3 żółtka

1 laska wanilii

szczypta soli

 

Do podania:

3-4 łyżki prażonych płatków migdałowych

150 g ugotowanego ryżu

szczypta cynamonu

 

Przygotowanie:

Zagotowujemy mleko z laską wanilii, wcześniej rozcinamy ją, wyciągamy ziarenka i wraz ze skórką wkładamy do mleka.
Gorącym mlekiem zalewamy mielone migdały i odstawiamy, najlepiej na noc.
Następnie podgrzewamy całość ze szczyptą soli, namoczonymi i odsączonymi rodzynkami, skórką z cytryny.
Jak zupa się zagotuje, ściągamy ją z gazu. Dolewamy powoli i ciągle mieszając rozkłócone żółtka.
Do miseczki nakładamy 2-3 łyżki ryżu, zalewamy go gorącą zupą i dekorujemy całość płatkami migdałowymi i cynamonem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa kalafiorowa z serem gruyere i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z marchewki i rabarbaru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Wegetariańska zupa gulaszowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.