Kinga Paruzel

Zupa meksykańska z nachosami


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

odsłon: 16762

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 cebula żółta

1 cebula czerwona

4 ząbki czosnku

1 papryka żółta

2 papryczki chili

łyżeczka tabasco

5 świeżych pomidorów

400 ml pulpy pomidorowej

1 l bulionu wołowego

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

3 łyżki oleju rzepakowego

1 zielona cebulka

20 nachosów

200 g żółtego sera cheddar

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Białą i czerwoną cebulę oraz chili drobno pokrój. Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju, wyciśnij czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij wszystko i dodaj mięso mielone. Smaż tak długo, by wytopić cały tłuszcz z mięsa. Pomidory pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki i dodaj do mięsa. Wszystko zalej bulionem wołowym i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaj pulpę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i tabasco według uznania. Do zupy dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojoną cebulkę dymkę. Wlej zupę do miseczek, włóż kilka nachosów i posyp startym serem.

powrót

Podobne przepisy

Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.