Zupa meksykańska z nachosami

Zupa meksykańska z nachosami
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • 2 papryczki chili
  • łyżeczka tabasco
  • 5 świeżych pomidorów
  • 400 ml pulpy pomidorowej
  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 zielona cebulka
  • 20 nachosów
  • 200 g żółtego sera cheddar
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białą i czerwoną cebulę oraz chili drobno pokrój. Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju, wyciśnij czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij wszystko i dodaj mięso mielone. Smaż tak długo, by wytopić cały tłuszcz z mięsa. Pomidory pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki i dodaj do mięsa. Wszystko zalej bulionem wołowym i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaj pulpę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i tabasco według uznania. Do zupy dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojoną cebulkę dymkę. Wlej zupę do miseczek, włóż kilka nachosów i posyp startym serem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA