Jacek Sikora

Zupa marchewkowa


Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy

Zupa marchewkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 g tartego imbiru

2 łyżeczki masła

700 g cienkich plasterków marchewki

1l wody

120 ml białego wina

¼ łyżeczki mielonego kardamonu

400 ml soku pomarańczowego

120 g jogurtu

sól

240 ml nie za słodkiego soku marchewkowego

 

Przygotowanie:

Na maśle udusić posiekaną marchewkę, imbir, wodę, wino, kardanom i sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu pół godziny. Całość zmiksować na gładko. Schłodzić po czym wstawić do lodówki. Zupę zabielić jogurtem i rozcieńczyć sokiem marchewkowym. Przyprawić kardamonem i solą do smaku.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.