Zupa krewetkowa z makaronem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

Zupa krewetkowa z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

pół kilograma obranych, oczyszczonych krewetek (pancerze zachować)

1 łyżka oleju z otrębów ryżowych

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju sezamowego

4 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

500 ml bulionu rybnego

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków

3 porcje ryżowego wermiszelu namoczonego w gorącej wodzie

2 filiżanki kiełków fasoli

1 filiżanka mięsa kraba (opcjonalnie)

4 pokrojone dymki

1 mały pokrojony ogórek bez nasion

1 długie posiekane chili



Przygotowanie:

Pancerze krewetek opłukać i odsączyć. Rozgrzać olej ryżowy w woku i smażyć pancerze, aż zmienią kolor na różowy. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzić i przełożyć do blendera. Rozdrobnić, przełożyć na sitko i odcisnąć cały płyn. Resztki pancerzy wyrzucić.

Na oleju sezamowym podsmażyć czosnek i imbir. Wlać bulion rybny i płyn z ugotowanych pancerzy. Dodać krewetki. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie przyprawić.

Makaron podzielić na porcje i przełożyć do miseczek. Posypać kiełkami. Wlać gorącą zupę, dodać mięso kraba, dymkę, ogórka i chili.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.