Ewa Chodakowska

Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne

Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0

Składniki:

20 g soczewicy zielonej

20 g soczewicy czerwonej

30 g ciecierzycy

45 g komosy ryżowej

100 ml bulionu warzywnego

100 g pomidorów

ćwiartka cytryny

2,5 g kuminu

2,5 g ziaren kolendry

2,5 g kozieradki

2,5 g czarnuszki

2 gałązki kolendry

2 gałązki natki pietruszki

20 g oliwy

25 g czerwonej cebuli

5 g czosnku

szczypta soli morskiej

szczypta pieprzu

1 g cynamonu

Przygotowanie:

Soczewice zalej bulionem, ugotuj, po czym wrzuć do garnka ciecierzycę. Na patelni spraż kumin, ziarno kolendry, kozieradkę i czarnuszkę. Rozetrzyj je w moździerzu i wsyp do garnka, dopraw solą i pieprzem podgotuj wszystko razem i zblenduj dokładnie. Pomidory pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki, dodaj posiekaną drobno czerwoną cebulę, roztarty czosnek, posiekane zioła, sok z cytryny, oliwę i porządną szczyptę soli i pieprzu. Komosę zalej wrzątkiem na ok. 20 minut, po czym odcedzoną wrzuć na patelnię z kroplą oleju roślinnego. Pod koniec prażenia możesz dodać szczyptę cynamonu. Zupę podawaj z salsą na wierzchu, koniecznie polaną oliwą, w której się marynowała. Całość posyp komosą. Pycha!
Ciecierzycę najlepiej ugotować samemu – w przeciwieństwie do tej z puszki pozostanie chrupka i aromatyczna. Bulion świetnie znosi mrożenie, więc gotuj go raz na jakiś czas bez dodatku wzmacniaczy smaku i mroź w torebkach strunowych (pamiętaj, by wlewać nie więcej niż pół objętości). Komosa ryżowa czyli quinoa to produkt, który powinien na stałe zagościć w Twojej kuchni. nazywana jest złotem Inków i stanowi pełnowartościową bombę energetyczną, bogatą w witaminy i składniki odżywcze.

powrót

Podobne przepisy

Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa kartoflana z pietruszkowym pesto
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.