Jacques Pépin

Zupa-krem z porów i ziemniaków


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa-krem z porów i ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki pokrojonych na plasterki porów – białej i zielonej części

3 szklanki obranych i grubo pokrojonych ziemniaków

6 szklanek wody

1½ łyżeczki soli

½ szklanki gęstej

tłustej śmietany kremówki

½ szklanki kwaśnej śmietany

1/3 szklanki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Wodę wlać do dużego garnka o grubym dnie. Wrzucić ziemniaki i pory. Posolić. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Częściowo przykryć, zmniejszyć płomień i 20-30 minut gotować do miękkości na małym ogniu. Sprawdzić smak. Utrzeć na puree ręcznym mikserem lub partiami w malakserze. Domieszać słodką śmietanę i przed podaniem podgrzać. Podawać zupę z łyżką kwaśnej śmietany i przybraną posiekanym szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Krem z zielonego groszku z miętową pianką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Fakes (grecka zupa z soczewicy)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Szczawiowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybka zupa gulaszowa z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

#ygptwnvm

19.04.2012 10:32


CYTUJ

qv9N6F <a href="http://jojmjzkpcugv.com/">jojmjzkpcugv</a>, [url=http://ipnhtyxwcrxd.com/]ipnhtyxwcrxd[/url], http://zokysryfejfk.com/, http://mmtkfnpicyoi.com/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.