Daria Ładocha

Zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 marchewki

3 cebule

3 ząbki czosnku

4 ziemniaki

biała część pora

1 pietruszka

3 pomidory obrane ze skóry

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki w proszku

3 łyżki oliwy z oliwek

kilka łyżek prażonych nasion słonecznika

sok z 1 cytryny

1,5 litra gorącej wody

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki (szczególnie ziemniaki pokrój w cienkie plasterki).
Ułóż warzywa w formie wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 45 minut.
Następnie całość przerzuć do garnka, połącz z pomidorami obranymi ze skórki i pokrojonymi na mniejsze kawałki i zmiksuj na krem.
Dodaj gorącą wodę dla uzyskania ulubionej konsystencji i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Na koniec posyp prażonym słonecznikiem i skrop sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasztet z fasoli mung
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci
Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.