Zupa-krem z pieczonego czosnku i ziemniaków

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa-krem z pieczonego czosnku i ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 główki czosnku

duża cebula

2 – 3 ziemniaki

570 ml bulionu drobiowego

szczypiorek

zielona pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Z obu główek czosnku odkrawamy wierzchy. Kładziemy je na folii aluminiowej, polewamy odrobiną oliwy i folię zawijamy. Czosnek pieczemy 35 – 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony będzie konsystencją przypominał pastę – po tym poznamy, że jest już gotowy.
Rozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy obie główki czosnku, wyciskając go jak pure. Podsmażamy, dopóki cebula się nie zeszkli, a smaki nie wymieszają. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy bulionem, dorzucamy garść posiekanego szczypiorku, trochę zielonej pietruszki i porządną szczyptę czarnego pieprzu. Wszystko razem mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i powoli gotujemy przez 25 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie – zupę miksujemy na krem, przelewamy do wazy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Krem z zielonego groszku z miętową pianką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wegetariańska zupa gulaszowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa minestrone z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.