Zupa kominkowa

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zupa kominkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 garści suszonych kominków czyli lejkowców dętych

1/2 - 3/4 l wywaru wołowo - jarzynowego albo samego warzywnego

1 marchewka

100 ml śmietany

świeży koperek i natka pietruszki

ok. 1 szkl. mąki żytniej typ 720

trochę gorącej wody

do smaku: sól

pieprz ziołowy

 

 

Przygotowanie:


Kominki przepłukałam zimną wodą i zalałam w garnuszku ok. 1/2 l ciepłej wody, odstawiłam na kilka chwil, a następnie gotowałam jakieś 15 min. To nieduże i cienkie grzybki więc nie potrzebują dużo czasu aby zmięknąć. Odcedziłam mocny, czarny wywar i połączyłam go z rosołem. A grzybki pokroiłam w paseczki zostawiając kilka sztuk do dekoracji. 1 łyżkę mąki dodałam do śmietany i rozmieszałam z nią dokładnie, a resztę wsypałam do miski. Dolałam do niej trochę gorącej wody - dolewałam po 1 łyżce, tylko tyle żeby dało się zagnieść twarde ciasto. Zagotowałam bazę zupy i rwąc palcami nieduże kawałeczki ciasta wrzucałam je na wrzątek. Dorzuciłam też pokrojoną w grubą zapałkę marchewkę. Gotowałam razem 5 min. Zaprawiłam śmietaną, zagotowałam ponownie mieszając i doprawiłam do smaku, dodałam też pokrojone grzyby i trochę posiekanej zieleniny. Już na talerzach przybrałam listkami natki, grzybkami i krążkami marchewki żeby zupa ładnie się prezentowała bo sama w sobie jest dość bura.

powrót

Podobne przepisy

Krem z kukurydzy z krewetkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Węgierska zupa rybna
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

nina_i

postów: 1

11.02.2012 09:45

CYTUJ

Wspaniale wygląda Twoja zupa!
Aż chce się sięgnąć po łyżkę :)

#jjjadziaaa1

11.01.2012 19:00


chocianów

CYTUJ

Na pewno pyszna zupka Pozdrawiam

#Krystyna Polkowska

11.01.2012 13:48


Polesie

CYTUJ

Doskonały pomysł na jeszcze inne wykorzystanie tych grzybków. Najczęściej są suszone ,mielone i stosowane jako przyprawa. Bardzo mi sie podoba ,poczekam na sezon grzybowy.Pozdrawiam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.