Kinga Paruzel

Zupa kalafiorowa z serem gruyere i makaronem


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 6537

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80 g sera gruyere

1 l bulionu drobiowego

makaron gwiazdki

1 kalafior

1 cebula

500 ml mleka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka musztardy Dijon

pieprz kajeński

sól

Przygotowanie:

Z kalafiora odkrój różyczki, a następnie je pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. Oba warzywa podsmaż na maśle, oprószając je mąką pszenną. Całość smaż około dziesięciu minut. Dodaj do warzyw bulion warzywny oraz połowę mleka. Zagotuj wszystko, aż kalafior będzie miękki. Po tym czasie zblenduj całą zupę. Dodaj jeszcze makaron i dopraw ją musztardą Dijon. Na sam koniec zetrzyj ser i dodaj do zupy. Wlej pozostałe mleko i dopraw jeszcze wszystko solą. Przed podaniem, posyp zupę serem i pieprzem kajeńskim.


powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Węgierska zupa rybna
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.