Zupa jarzynowa

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Zupa jarzynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 pasternaki

3 duże buraki

2 duże ziemniaki mączystej odmiany

2 duże marchewki

2 rozgniecione ząbki czosnku

8 łyżek oliwy

1 duża cebula

4 gałązki selera naciowego

2 duże pory

850 ml wywaru z kurczaka (może być woda)

1½ łyżeczki startej rzodkiewki

sól i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 240°C. Pasternak, buraki, marchew i ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Wymieszać w misce z rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem oraz 4 łyżkami oliwy. Rozłożyć pojedynczą warstwą na blasze i wstawić do piekarnika. Piec, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy warzywa się pieką, obrać cebulę i pokroić w 1cm kostkę. Opłukać, obrać i pokroić seler, oraz opłukać pory (mogą mieć ziemię między liśćmi, dlatego trzeba je rozciąć prawie do korzenia i porządnie opłukać). Pory podzielić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na 1,5cm kawałki.
Pozostałe 4 łyżki oliwy bardzo mocno rozgrzać w rondlu (prawie do punktu dymienia). Wrzucić cebulę, zamieszać i dodać szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie, zmniejszyć ogień na średni, a gdy będzie zacznie się rumienić, dodać seler. Kiedy zmięknie, dodać pory. Kiedy te zmiękną, ale jeszcze się nie zarumienią, wlać wywar i dodać upieczone warzywa. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
W czasie gdy zupa się gotuje, wymieszać rzodkiewkę z crème fraîche, łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny i dobrze doprawić. Nieco ostudzoną zupę zmiksować na krem, rozcieńczyć do pożądanej konsystencji i doprawić, jeśli trzeba. Upiec w tosterze pieczywo i posmarować masłem.
Zagotować ponownie zupę i podawać bardzo gorącą z kleksem crème fraîche, kilkoma kroplami oliwy i posypaną pieprzem. Można wrzucić kawałek masła, by się na wierzchu roztopił.

powrót

Podobne przepisy

Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.