Tomasz Jakubiak

Zupa jarzynowa z kiełbasą, młodym jarmużem i francuskimi kluskami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 3121

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

seler naciowy

korzeń selera

2 marchewki

por

czerwona cebula

3 pomidory

2 łyżki dużych oliwek

2 polskie długodojrzewające pikantne kiełbaski

łyżeczka ziaren kolendry

3-4 suszone pomidory bez zalewy

2 gałązki rozmarynu

sól

pieprz

1,5 l wody

smalec do smażenia

jarmuż

Kluseczki:

2 żółtka

60 g zimnego masła

pół szklanki mąki

 

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na cienkie plasterki. Na smalcu podsmaż ziarna kolendry i suszone pomidory. Następnie dodaj pokrojone warzywa, zielone oliwki, kawałki kiełbasy, pomidory i gałązki rozmarynu. Składniki zalej wodą, zamieszaj i gotuj przez 40 minut. Na koniec do zupy dodaj pokrojony jarmuż.
Idealnym dodatkiem do zupy będą francuskie kluseczki. Zimne masło utrzyj w misce, następnie dodaj żółtka i połącz je z masłem. Na koniec dodaj sól i przesianą mąkę. Utrzyj wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą łyżeczek uformuj kluseczki. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Zupę podawaj z kluseczkami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Libijska zupa z kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Zupa ogórkowa ze szczawiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.