Jola Słoma

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 4141

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka zielonej soczewicy

250 ml przecieru pomidorowego

1/2 kg ziemniaków

10 dag marchwi

10 dag pietruszki

5 dag selera

1 czerwona papryka

1 liść kapusty pekińskiej lub włoskiej

1 łyżka kminku mielonego

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

1/2 łyżeczki szałwii

1/2 łyżeczki rozmarynu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soli

4 łyżki oleju

2,5 litra wody

 

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzucamy soczewicę. Po kolei dorzucamy do zupy pokrojoną resztę warzyw, zaczynając od tych, które gotują się najdłużej. Podsmażamy na oleju seler utarty na tarce o grubych oczkach z kminkiem i wrzucamy do zupy. Dodajemy przyprawy i gotujemy aż soczewica i warzywa zmiękną, wtedy solimy dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka miniut.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.