Zupa grzybowa

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa grzybowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

28 g suszonych smardzów

28 g suszonych prawdziwków

240 ml wody

3 łyżki oliwy

1 drobno posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

60 g masła

3 pieczarki, umyte i posiekane

30 g pszennej mąki

2 łyżeczki posiekanego tymianku

60 ml białego wina

1 l wywaru drobiowego

240 ml gestej śmietany

1 łyżeczka posiekanej natki

60 g świeżych kurek

4 łyżki oliwy

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

Namocz suszone grzyby w wodzie. W rondlu, na połowie oliwy usmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło i pieczarki. Odcedź namoczone grzyby i dorzuć do rondla. Usmaż dokładnie. Dodaj mąkę i tymianek. Starannie wymieszaj. Wlej białe wino i odskrob z dna przysmażenia. Wlej wywar i gotuj przez 30 minut. Dolej śmietanę i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj nieco zupę. W razie potrzeby dopraw i dodaj posiekaną natkę. Na patelnię wlej resztę oliwy i usmaż kurki.



Podanie:

Nałóż kurki na 4 talerze. Wlej zupę. Podawaj gorącą.



© 2012 Corey Roberts

powrót

Podobne przepisy

Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z winogron
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa pomidorowa
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.