Tomasz Jakubiak

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1161

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 uszy wieprzowe wędzone

1 kg wędzonych żeberek

włoszczyzna

liść laurowy

ziele angielskie

3 suszone grzyby

2 ząbki czosnku

2 l wody

4 ziemniaki

1,5 - 2 szkl. grochu łuskanego

garść świeżego majeranku

 

Musztarda:

szklanka namoczonej gorczycy

50 ml octu winnego

szczypta soli

łyżka czerwonej wędzonej ostrej papryki

łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Przygotuj wywar. Do garnka włóż upieczoną włoszczyznę i czosnek. Dodaj wędzone uszy i żebra oraz przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy i suszone grzyby. Wszystkie składnik zalej wodą i gotuj przez ok. 2-3 godziny.
Następnie odcedź wywar i przygotuj składniki na grochówkę. Ugotowane warzywa z wywaru pokrój w kostkę i dodaj do odcedzonego bulionu. Surowe ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do bulionu. Na koniec dodaj groch. Zupę gotuj przez 40 minut.
Na koniec do gotowej zupy zetrzyj ząbek czosnku i dodaj świeży majeranek. Idealnym dodatkiem do grochówki będą gotowane żeberka z domową musztardą. Gorczycę zmiksuj. Dodaj paprykę, ocet, miód i sól. Całość zmiksuj raz jeszcze, żeby wszystkie składniki się połączyły. Domową musztardę podawaj jako dodatek do żeberek. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.