Ruth  Rogers

Zupa fasolowa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa fasolowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

½ kg fasoli

namoczonej przez noc

gałązka szałwii

główka czosnku

pęczek natki pietruszki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


Odcedź fasolę, przepłucz, zalej zimną wodą i dodaj szałwię i pół główki czosnku (przekrojonej w poprzek). Doprowadź wodę do gwałtownego wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj godzinę, zbierając szumowiny. Posiekaj drobno natkę i 2 ząbki czosnku. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż czosnek mieszając, aż się zeszkli. Wrzuć do rondla sporo natki. Nałóż do rondla chochlę fasoli razem z płynem, żeby nie przywarła. Gdy fasola zacznie się rozpadać, dodaj drugą porcję i powtarzaj tę czynność mieszając, aż zupy będzie dość. Porozgniataj chochlą fasolę, żeby miała niejednolitą, urozmaiconą konsystencję. Nie dolewaj za dużo płynu, żeby zupa była gęsta i autentycznie włoska. Dolej trochę oliwy na koniec gotowania i trochę przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.