Marta Dymek

Zupa fasolowa z wędzoną śliwką


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

odsłon: 944

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka drobnej fasoli, namoczonej przez noc w 2 litrach wody

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

2 wędzone śliwki, pokrojone w paski

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

2 ziarna jałowca

4 ziarna pieprzu

1 łyżeczka kminku

olej

2 ziemniaki

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki cząbru

2 ząbki czosnku

olej roślinny

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, marchew i pietruszkę pokroić w równą, drobną kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wędzoną śliwkę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz i kminek.
Na sam koniec dodać posiekać czosnek, ziemniaki oraz pozostałe przyprawy i smażyć kolejną minutę. Dodać wtedy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła przez noc, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Kiedy fasola będzie miękka, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną świeżą pietruszką i ulubionym pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa ze szczawiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Chłodnik z melona z bezikami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Ekspresowa grzybowa zalewajka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.