Ruth  Rogers

Zupa dyniowo-kasztanowa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa dyniowo-kasztanowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 g niełuskanej kaszy jęczmiennej (grano farro)

mała dynia „cebulowa”

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

chili w proszku

oliwa

1 cebula

grubo posiekana

1 główka selera naciowego (biała część)

posiekana

1 ząbek czosnku

garstka liści rozmarynu

100 g pancetty

pokrojonej w kostkę

1 opakowanie kasztanów

obranych i ugotowanych (pakowane próżniowo)

250 ml bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 245 stopni C. Zalej kaszę wodą i odstaw na pół godziny, żeby spęczniała. Przekrój dynię na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój na cząstki, dopraw solą i chili w proszku, polej oliwą i wstaw do piekarnika na pół godziny. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż cebulę i seler naciowy przez 2 min na dużym ogniu. Zmniejsz płomień i podsmażaj, aż warzywa się zrumienią. W tym czasie posiekaj czosnek z rozmarynem. Dodaj pancettę do warzyw w rondlu i podsmaż, aż aromaty się połączą. Dodaj czosnek z rozmarynem. Smaż wszystko na małym ogniu przez 15 min. Odcedź kaszę, wsyp do rondla, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 20 min. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na kwadrans, żeby przestygła. Posiekaj grubo kasztany i dodaj do warzyw. Posiekaj drobno dynię, dodaj do rondla. Wymieszaj wszystko i dolej bulion. Dodaj tyle ugotowanej kaszy, żeby zupa uzyskała właściwą konsystencję. Przed podaniem skrop porcje oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.