Zupa dyniowa

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa dyniowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg obranej

pokrojonej w kostkę dyni piżmowej

1 drobno posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

4 plastry prosciutto

1 miarka wywaru warzywnego

100g posiekanej w kostkę

wędzonej szynki

1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu

300g obranych i rozgniecionych ziemniaków

3 łyżki stołowe mleka

2 łyżki stołowe posiekanej natki (do przybrania)

2 łyżki stołowe oliwy

1 łyżka stołowa masła

sól i pieprz (do smaku)

oliwa (do polania)

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki i dynię ugotuj do miękkości w dużym garnku, w osolonej wodzie. Rozgnieć ziemniaki z mlekiem i masłem. Odstaw. Na patelni podsmaż na maśle cebulę, czosnek i rozmaryn. W tym czasie na grillu upiecz prosciutto. Wrzuć do miksera kawałki dyni. Zmiksuj, od czasu do czasu mieszając. Dorzuć szynkę, zmiksuj razem. Dodaj czosnek i cebulę z rozmarynem. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku. Przełóż do dużego, rozgrzanego garnka i podgrzewaj, mieszając. Gdy zupa będzie gorąca, przełóż łyżką wazową na głębokie talerze. Pośrodku nałóż zgrabną porcję ziemniaków purèe. Udekoruj upieczonym prosciutto. Posyp natką, polej oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.