Marieta  Marecka

Zupa dahl


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 1825

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka soczewicy czerwonej

½ szklanki soczewicy czarnej (opcjonalnie, ugotowanej)

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

listek laurowy

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka kminu rzymskiego

½ szklanki soku z pomarańczy

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka garam masali

2 łyżki koncentratu pomidorowego

ok.1 l wywaru warzywnego lub drobiowego

1 średnia marchew

1 pietruszka

nać pietruszki

olej lub masło klarowane

1 łyżka miodu

sól

pieprz

do podania:

listki kolendry

jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni prażymy kolendrę i kmin. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy.
Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili.
Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka,
Dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy.
Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem.
Nalewamy do miseczek, robimy kleksy z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort ziemniaczany
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hiszpański omlet z ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa jarzynowa z trybulą Raymonda Blanc
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Taamiya z ciecierzycy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.