Marieta  Marecka

Zupa dahl


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 1985

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka soczewicy czerwonej

½ szklanki soczewicy czarnej (opcjonalnie, ugotowanej)

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

listek laurowy

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka kminu rzymskiego

½ szklanki soku z pomarańczy

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka garam masali

2 łyżki koncentratu pomidorowego

ok.1 l wywaru warzywnego lub drobiowego

1 średnia marchew

1 pietruszka

nać pietruszki

olej lub masło klarowane

1 łyżka miodu

sól

pieprz

do podania:

listki kolendry

jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni prażymy kolendrę i kmin. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy.
Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili.
Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka,
Dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy.
Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem.
Nalewamy do miseczek, robimy kleksy z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Risotto z grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażona cukinia z serem i wiśniami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bigos
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.