Marieta  Marecka

Zupa czosnkowa


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa czosnkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5-2 litrów bulionu np. drobiowego

1-1,5 główki czosnku

5 ziemniaków

2 listki laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

1 cebula

4 żółtka

½ szklanki śmietany 18-22%

4-5 gałązek świeżego tymianku

1 czubata łyżka masła

½ szklanki startego sera żółtego

 

Do podania: duże grzanki natarte czosnkiem

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę a cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę, dodajemy ziemniaki i czosnek i krótko razem smażymy. Dorzucamy listki laurowe, ziele i gałązki tymianku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i miksujemy.
Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do niej trochę zupy i dokładnie mieszamy, powoli ciągle mieszając wlewamy do zupy, dosypujemy ser i krótko razem podgrzewamy, mieszając.
Nalewamy do miseczek, posypujemy listkami tymianku i podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.