Marieta  Marecka

Zupa czosnkowa


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa czosnkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5-2 litrów bulionu np. drobiowego

1-1,5 główki czosnku

5 ziemniaków

2 listki laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

1 cebula

4 żółtka

½ szklanki śmietany 18-22%

4-5 gałązek świeżego tymianku

1 czubata łyżka masła

½ szklanki startego sera żółtego

 

Do podania: duże grzanki natarte czosnkiem

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę a cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę, dodajemy ziemniaki i czosnek i krótko razem smażymy. Dorzucamy listki laurowe, ziele i gałązki tymianku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i miksujemy.
Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do niej trochę zupy i dokładnie mieszamy, powoli ciągle mieszając wlewamy do zupy, dosypujemy ser i krótko razem podgrzewamy, mieszając.
Nalewamy do miseczek, posypujemy listkami tymianku i podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Zupa tortillowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.