Kinga Paruzel

Zupa cytrynowa z domowymi kiełbaskami


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa cytrynowa z domowymi kiełbaskami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 l bulionu drobiowego

400 g mięsa mielonego z indyka

2 białka

4 żółtka

4 łyżki otrąb owsianych

2 cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka słodkiej papryki

makaron ryżowy

bazylia świeża

sól

pieprz

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku bulion drobiowy. Przygotuj domowe kiełbaski. Mielone mięso przełóż do miski. Dodaj białka z dwóch umytych wcześniej jajek, a żółtka zachowaj na później. Wrzuć otręby, które zastępują bułkę tartą. Dopraw wyciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Umyj plastikową butelkę po wodzie mineralnej, przetnij ją w połowie i zachowaj jej górną część. Przełóż mięso do butelki i przeciskając przez mniejszy otwór formuj kiełbaski wrzucając je na gotujący bulion. Gotuj 4 minuty i przełóż na talerz.
Do zupy dodaj makaron ryżowy i ugotuj al dente. W międzyczasie żółtka połącz w miseczce ze skórką i sokiem z cytryn cały czas mieszając, dolej chochlę ciepłego bulionu i wszystko przelej do zupy dalej mieszając. Wrzuć ugotowane kiełbaski. Podawaj ze świeżo posiekaną bazylią.

powrót

Podobne przepisy

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Libijska zupa z kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Zupa z wołowiną i warzywami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.