Zupa cebulowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa cebulowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 700 g cebuli w cienkich plasterkach

2 łyżki masła

łyżka koniaku

pół miarki czerwonego wina

3 miarki bulionu wołowego

sól i pieprz

4 grzanki do przybrania

tarty gruyère

 

Przygotowanie:

Roztopić masło w garnku i przesmażyć cebulę do miękkości, przez co najmniej 20 min. Wlać na minutę koniak i wino. Wlać bulion. Gotować pod przykryciem przez 45 minut. Sprawdzić smak. Nalać do miseczek żaroodpornych i ustawić na blasze. Przybrać każdą miseczkę grzanką i obficie posypać serem. Zapiekać przez ok. 2 min, do zrumienienia się sera.

powrót

Podobne przepisy

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kapuśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.