Zupa cebulowa

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa cebulowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże cebule

1 łyżka masła

2 łyżki oleju arachidowego

2 łyżki mąki

kostka bulionu z kurczaka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

12 kromek chleba

120g tartego żółtego sera

 

 

Przygotowanie:


Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki. Do rondla włóż łyżkę masła, 2 łyżki oleju arachidowego i podgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę i wymieszaj tak, aby cebula pokryła się masłem i przyrumień. Następnie wsyp łyżeczkę cukru, który nada cebuli karmelowego smaku i podkreśli jej aromat. Dokładnie wymieszaj i dodaj 1/3 szklanki wody i mieszaj bez przerwy, aż woda całkowicie wyparuje. Powtórz tę czynność z pozostałymi 2/3 szklanki wody. Wsyp 2 łyżki mąki, mieszaj przez minutę, wlej 1,5 litra gorącej wody i dodaj pokruszoną kostkę rosołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Kromki chleba posyp tartym serem i zapiecz na ruszcie w piekarniku. Uważaj aby ser się nie spalił. Zupę podawaj z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Harira - marokańska zupa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchewkowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.