Marieta  Marecka

Zupa cebulowa zapiekana


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa cebulowa zapiekana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr rosołu

1 kg cebuli

1-2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

½ łyżeczki kminku

1 liść laurowy

tymianek

ew. szałwia

kromki bagietki

3 duże ząbki czosnku

1 szklanka białego wytrawnego wina

ser żółty

sól, pieprz

2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w półplasterki. Przesmażamy na maśle, aż będzie miękka i złota. Dodajemy czosnek i sól, dalej dusimy ok. 30 minut. Posypujemy mąką i mieszamy dokładnie. Podlewamy winem i zagotowujemy. Dolewamy bulion, gotujemy. Doprawiamy całość kminkiem i pieprzem. Przelewamy do żaroodpornych kokilek. Układamy nań po kromce bagietki i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 220 st. ok. 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z batatów z imbirem i chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.