Zupa cebulowa zapiekana

Zupa cebulowa zapiekana
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • 1 kg cebuli
  • 1-2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • tymianek
  • ew. szałwia
  • kromki bagietki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • ser żółty
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w półplasterki. Przesmażamy na maśle, aż będzie miękka i złota. Dodajemy czosnek i sól, dalej dusimy ok. 30 minut. Posypujemy mąką i mieszamy dokładnie. Podlewamy winem i zagotowujemy. Dolewamy bulion, gotujemy. Doprawiamy całość kminkiem i pieprzem. Przelewamy do żaroodpornych kokilek. Układamy nań po kromce bagietki i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 220 st. ok. 10 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA