Marieta  Marecka

Zupa cebulowa zapiekana


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa cebulowa zapiekana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr rosołu

1 kg cebuli

1-2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

½ łyżeczki kminku

1 liść laurowy

tymianek

ew. szałwia

kromki bagietki

3 duże ząbki czosnku

1 szklanka białego wytrawnego wina

ser żółty

sól, pieprz

2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w półplasterki. Przesmażamy na maśle, aż będzie miękka i złota. Dodajemy czosnek i sól, dalej dusimy ok. 30 minut. Posypujemy mąką i mieszamy dokładnie. Podlewamy winem i zagotowujemy. Dolewamy bulion, gotujemy. Doprawiamy całość kminkiem i pieprzem. Przelewamy do żaroodpornych kokilek. Układamy nań po kromce bagietki i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp. 220 st. ok. 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.