Dave  Myers

Zupa cebulowa z jabłkami i cydrem


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa cebulowa z jabłkami i cydrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75 g masła

1 kg cebuli

pokrojonej w półtalarki

2 duże pory

pokrojone w plasterki

3 jabłka odmiany deserowej

obrane i pokrojone w ćwiartki

2 duże ziemniaki

obrane i pokrojone w kostkę

150 ml cydru

1 litr gorącego wywaru warzywnego

3 listki laurowe

gałązka tymianku

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku z grubym dnem stopić masło na średnim ogniu. Włożyć cebulę, pory i jabłka i smażyć 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy cebula, pory i jabłka zmiękną, dodać pokrojone ziemniaki i wlać cydr. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Wlać wywar, dodać listki laurowe, tymianek, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Wyjąć listki laurowe i tymianek, odlać połowę zupy i zmiksować na gładko. Połączyć obie części zupy i podgrzać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać trochę bulionu warzywnego. Podawać posypaną tartym gruyerem, posiekanym szczypiorkiem, białym pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.