Gary  Rhodes

Zupa cebulowa oraz pulpety z wołowiny i nerek


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa cebulowa oraz pulpety z wołowiny i nerek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki zupy:

900 g cebuli

1-2 łyżeczki cukru demerara

1 liść laurowy

600 - 900 ml wywaru wołowego lub z kurczaka



Składniki pulpetów:

225 g niezbyt drobno zmielonej wołowiny

sól i pieprz

1 jajo

100 g nerek jagnięcych

50 g łoju wołowego

1 posiekana, usmażona na szklisto i wystudzona cebula

25-50 g tartej bułki

nieco sosu Worcester

mąka do obtoczenia

tłuszcz do smażenia

tarty żółty ser do podania



Przygotowanie zupy:

Cebulę obierz, posiekaj w pióra. Duś na małym ogniu, aż będzie brązowa. Dosyp brązowy cukier i dorzuć liść laurowy. Wlej wywar wołowy albo z kurczaka. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Wlewaj zupę do kokilek. Dołóż po 3 usmażone pulpety. Posyp żółtym serem. Ustaw kokilki na blasze. Wstaw pod rozgrzany grill, żeby ser się roztopił.



Przygotowanie pulpetów:

Do miski wrzuć zimną, zmieloną wołowinę. Dodaj nieco soli i pieprzu. Wbij jedno jajo. Wymieszaj. Miskę można postawić w większej misce z lodem. Wtedy szybciej i łatwiej wyrobicie masę.

Z nerek odetnij tłuszcz i błony. Pokrój nerki w drobną kostkę. Wrzuć do robota kuchennego. Dodaj łój wołowy. Zmiksuj razem. Przełóż do wołowiny. Dodaj cebulę. Wymieszaj. Wsyp tartą bułkę, wlej sos Worcester. Wymieszaj, aby powstała ścisła, elastyczna masa. Odłóż masę do lodówki. Gdy stwardnieje, wyjmij. Oprósz dłonie mąką i nabieraj łyżką masę. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Układaj pulpety. Smaż przez 6–8 minut na patelni, aż będą złocistobrązowe ze wszystkich stron.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 3”



powrót

Podobne przepisy

Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.