Zupa buraczana z jogurtem i orzechami włoskimi

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

Zupa buraczana z jogurtem i orzechami włoskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

50 g masła

1 łyżka oliwy

750 g obranych, utartych buraków

750 ml wywaru warzywnego

orzechy włoskie

kmin rzymski

złoty cukier drobnoziarnisty

jogurt

oliwa

sól i mielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Ustawić średni rondel na średnim ogniu. Dodać oliwę i masło. Kiedy masło zacznie się pienić, dodać buraki, wymieszać, pogrzać i wlać wywar warzywny. Zagotować i dusić przez 5-10 minut, aż buraki zmiękną. W tym czasie rozgrzać patelnię i podgrzewać kmin rzymski, aż uwolni aromat. Wsypać kmin rzymski do moździerza i utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Uprażyć orzechy na tej samej patelni. Później obtoczyć w soli z przyprawami. Kiedy buraki zmiękną, zmiksować zupę i znów wlać do rondla. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedzić ją pozostałym wywarem lub wodą. Przyprawić jogurt kroplą oliwy, solą i pieprzem. Podawać zupę na zimno lub na ciepło z kleksem jogurtu i prażonymi orzechami.

powrót

Podobne przepisy

Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Botwinkowe bliny
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.