Jola Słoma

Zupa borowikowa na mleku kokosowym z lnianymi kluskami


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa borowikowa na mleku kokosowym z lnianymi kluskami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

40 dag suszonych borowików

400 ml mleka kokosowego

20 dag marchwi pokrojonej w talarki

10 dag selera utartego na grubej tarce

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

10 ziaren ziela angielskiego

szczypta przyprawy 5 smaków

kilka liści laurowych

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżeczki soli

5 łyżek mielonego siemienia lnianego

2,5 litra wody

 

 

Przygotowanie:


Suszone, pokruszone na mniejsze kawałki borowiki zalewamy 2,5 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda się zagotuje dodajemy marchewkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawę pięć smaków, pieprz, sól i mleko kokosowe. Mieszamy zmielone siemię lniane z ok. 1 szklanką wody i szczyptą soli, tak aby powstało lejące ciasto, które wąską stróżką wlewamy do gotującej się zupy, cały czas energicznie mieszając, żeby powstały małe lane kluski. Jeśli ktoś nie lubi konsystencji zupy z lanymi kluskami, może zagęścić zupę odrobiną mąki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tortillowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.