Nadia G.

Zupa aztecka


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa aztecka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy extra vergine

1 zmiażdżony ząbek czosnku

2 suszone papryczki chipotle

namoczone i zmielone

1 pokrojona w kostkę czerwona cebula

1 mała szczypta kminu

1 mała szczypta pieprzu kajeńskiego

1 szczypta wędzonej papryki

szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu

5 szklanek bulionu drobiowego

1 szklanka rozgniecionych pomidorów z puszki

1 duża szczypta suszonego oregano

1½ szklanki mięsa kurczaka

1 gałązka komosy

½ szklanki dzikiego ryżu

2 kolby kukurydzy

1 łyżka oleju rzepakowego

1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli

szczypta brązowego cukru

garść kolendry

zmielonej

usmażone tortille do przybrania

porcja crème fraîche lub kwaśnej śmietany

sok ze świeżej limonki

do smaku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dorzuć czosnek i duś przez 2 min, aż się zezłoci. Dodaj papryczki chipotle, czerwoną cebulę, kmin, pieprz kajeński, wędzoną paprykę, morską sól, świeżo pokruszony pieprz i duś przez 8 min. Zdeglasuj rondel bulionem drobiowym i dodaj pomidory, oregano, mięso z kurczaka oraz gałązkę komosy. Częściowo przykryj naczynie i gotuj na małym ogniu przez 40 min. W osobnym rondlu zagotuj trochę wody. Wsyp do niej dziki ryż, gotuj 40 minut i odcedź. Rozgrzej olej na grilowej patelni, na średnim ogniu. Posmaruj kolby kukurydzy pędzlem namoczonym w oleju. Grilluj je chwilę z każdej strony, aż pojawią się ciemne ślady. Okrój ziarno kukurydziane z kolb i dodaj je do zupy razem z dzikim ryżem oraz gotowaną czarną fasolą. Dopraw zupę do smaku cukrem, solą morską, mielonym pieprzem oraz kolendrą. Podawaj z dodatkiem crème fraîche, chrupiącą tortillą i odrobiną soku z limonki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa Pho z wieprzowiną
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z ogórka zielnego
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.