Ainsley Harriot

Zupa „krwawa mary”


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa „krwawa mary”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg pomidorów

kilka papryczek chili

kilka łyżeczek cukru

kilka łyżek oliwy

bulion z kostki warzywnej

koncentrat pomidorowy

tabasco

kilka łyżeczek kremowego chrzanu

kilka łyżeczek sherry

5 łyżek wódki

czarny pieprz

sok z pomarańczy

Do dekoracji: kilka łodyżek selera naciowego

 

 

Przygotowanie:


Pokrojone na pół pomidory ułożyć na blasze skórką do dołu. Papryczki przekroić wzdłuż i wygarnąć łyżeczką nasionka, położyć na pomidorach, posypać cukrem i polać oliwą. Blachę wstawić do piekarnika na około pół godziny. Podpieczone pomidory i chili przełożyć do blendera. Na blachę wlać trochę bulionu, żeby rozpuścić cukier skarmelizowany na dnie. Wlać bulion z blachy do blendera, zmiksować na gładką masę, którą następnie należy przetrzeć przez sito. Dolać resztę bulionu. Zupę można doprawić odrobiną koncentratu pomidorowego, ewentualnie paroma kroplami tabasco, wymieszać trzepaczką. Dodać chrzan, wlać sherry i wódkę oraz trochę soku, wyciśniętego z pomarańczy, wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ciepłą w szklaneczkach, z gałązką selera naciowego.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Krem z kiszonych ogórków
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Tajska zupa kokosowa z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.