Agnieszka Kręglicka

Zrazy z grzybami i ziemniakami


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zrazy z grzybami i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mała polędwica wołowa (ok.700 g)

6-8 ziemniaków

5 cebul

3 ząbki czosnku

garść grzybów suszonych

1 łyżka mąki

sól

pieprz

250 ml kwaśnej śmietany

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości, odcedzić (wywar zachować), pokroić w paseczki. Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przyprawić pieprzem, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju. Zrumienione steki odstawić. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki i posiekany czosnek. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć obsmażone mięso, ponownie ziemniaki, potem cebulę z grzybami. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać pieprzem. Wymieszać wywar z grzybów ze śmietaną (można dodać łyżkę mąki). Polać wywarem z grzybów całą powierzchnię dania i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 40-60 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Szynka świąteczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska
Szynka pieczona
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.