Marieta  Marecka

Zrazy wołowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

odsłon: 18238

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg zrazówki, ligawy, rostbefu

10-12 plastrów wędzonego boczku

½ słoiczka dobrej musztardy

4 ogórki kiszone najlepiej z beczki

2 cebule

mąka

sól

pieprz

olej rzepakowy do smażenia

bulion lub woda, ew. dodatkowo 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry ok. 1 cm w poprzek włókien. Rozbijamy dość mocno tłuczkiem. Mięso można przykryć folią spożywczą, zanim zaczniemy je rozbijać. Każdy plaster doprawiamy pieprzem, rozsmarowujemy na nim musztardę. Ogórki kroimy na ćwiartki wzdłuż. Cebulę kroimy w piórka. Na mięsie rozkładamy plaster boczku, na nim ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebuli. Zwijamy dość ściśle i owijamy nitką lub spinamy wykałaczkami. Każdy zrazik obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy i przesmażamy zawijasy na mocno rozgrzanej oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Przesmażone zrazy układamy w garnku, zalewamy gorącą wodą lub bulionem na wysokość zrazów i wstawiamy na mały gaz. Patelnię po smażeniu podlewamy wodą i zeskrobujemy resztki, całość wlewamy do zrazów. Gotujemy ok. 1,5-2 godzin co jakiś czas mieszając, ew. podlewając wodą jeśli zbyt mocno odparuje. Pod koniec gotowania doprawiamy sos solą i ew. pieprzem. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki zagęszczamy go mąką rozrobioną z zimną wodą. Np. 1 łyżka mąki na ¼ szklanki wody.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz wołowy z marchewką
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Grillowane żeberka wołowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny, Żeberka
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Ryż po warszawsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.