Zrazy wołowe

Zrazy wołowe
Oceń przepis:
196 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry ok. 1 cm w poprzek włókien. Rozbijamy dość mocno tłuczkiem. Mięso można przykryć folią spożywczą, zanim zaczniemy je rozbijać. Każdy plaster doprawiamy pieprzem, rozsmarowujemy na nim musztardę. Ogórki kroimy na ćwiartki wzdłuż. Cebulę kroimy w piórka. Na mięsie rozkładamy plaster boczku, na nim ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebuli. Zwijamy dość ściśle i owijamy nitką lub spinamy wykałaczkami. Każdy zrazik obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy i przesmażamy zawijasy na mocno rozgrzanej oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Przesmażone zrazy układamy w garnku, zalewamy gorącą wodą lub bulionem na wysokość zrazów i wstawiamy na mały gaz. Patelnię po smażeniu podlewamy wodą i zeskrobujemy resztki, całość wlewamy do zrazów. Gotujemy ok. 1,5-2 godzin co jakiś czas mieszając, ew. podlewając wodą jeśli zbyt mocno odparuje. Pod koniec gotowania doprawiamy sos solą i ew. pieprzem. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki zagęszczamy go mąką rozrobioną z zimną wodą. Np. 1 łyżka mąki na ¼ szklanki wody.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA