Gosia  Molska

Zrazy wołowe z knedlami


Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

Zrazy wołowe z knedlami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Na zrazy:

4 plastry wołowiny z pierwszej krzyżowej

50 g ugotowanych w 2 szklankach wody suszonych borowików (wodę zachować)

1 spora gałązka świeżego rozmarynu + kilka listków do gotowania

8 plastrów suszonego jabłka

sól, młotkowany pieprz do smaku + kilka ziaren pieprzu do gotowania

2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki lub 1 łyżeczka paprykowej pasty węgierskiej

olej lub smalec do smażenia

50 ml palinki śliwkowej lub śliwowicy

 

 

Na knedle:

3 czerstwe bułki pszenne

1 łyżka mąki pszennej

1 jajko

pęczek natki

1 średnia cebula

50 g sera długodojrzewającego

pieprz sól

1 łyżeczka masła

olej do smażenia

Przygotowanie:

Wołowinę rozbić i natrzeć solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Na każdym płacie mięsa ułożyć osączone plastry borowików i jabłek, zwinąć zrazy i spiąć wykałaczką. Zrazy obsmażyć, zalać wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, dodać rozmaryn, ziarenka pieprzu, przykryć i gotować przez ok. 1,5h. Jeśli płynu będzie za mało można dolać trochę wody. Pod koniec gotowania dodać pastę paprykową lub paprykę. Całość podlać palinką i flambirować.

Knedle:
Bułki pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z odrobiną masła. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, jak się zeszkli dodać posiekaną natkę. W misce połączyć wszystkie składniki, dolewając tyle wody, by otrzymać ciasto, z którego łatwo będzie można ulepić knedle. Kuleczki nadziewamy pokrojonym w kostkę serem długo dojrzewającym i gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię.

powrót

Podobne przepisy

Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.