Tomasz Jakubiak

Zrazy po wielkopolsku z surówką z czerwonej kapusty


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zrazy po wielkopolsku z surówką z czerwonej kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 plastrów wołowiny na zrazy (udziec, rostbef)

cebula

30 dag słoniny lub wędzonego boczeku

3 kromki razowego chleba

0,5 l rosołu do podlania

mąka do oprószenia

sól

pieprz

masło

olej

 

Surówka z czerwonej kapusty:

¼ małej główki czerwonej kapusty

cebula czerwona

sól

pieprz

łyżka musztardy

łyżka octu winnego

2 łyżki oleju

2 kiszone ogórki

1 łyżka uprażonych pestek słonecznika

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z błon i pokrój poprzecznie do włókien na możliwie duże plastry grubości ok. 1 cm. Następnie rozbij mięso tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Słoninę i cebulę pokrój drobno w kostkę.
Na każdy plaster mięsa nałóż cienką warstwę pokrojonej słoniny, posiekaną cebulę i rozkruszony drobno chleb. Plastry zwiń ciasno w ruloniki i zesznuruj nitką.
W rondlu na maśle z odrobiną oleju obsmaż zarazy ze wszystkich stron. Następnie podlej je rosołem i duś pod przykryciem na małym płomieniu. Co jakiś czas zrazy podlewaj rosołem. Zrazy duś do miękkości.
Przygotuj surówkę. Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Posól ją i wygnieć ręką. Następnie dodaj do niej posiekaną cebulę, ogórka kiszonego, łyżkę musztardy. Surówkę skrop octem winnym i olejem. Na końcu dopraw pieprzem i solą.
Podawaj zrazy z surówką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Gulasz wołowy z marchewką
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zrazy z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.