Jan  Kuroń

Zrazy po nelsońsku

Jan Kuroń
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zrazy po nelsońsku

odsłon: 12913

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej
1 kg ziemniaków
4 cebule
50 g grzybów suszonych
250 ml śmietany
pęczek koperku
1 łyżka masła lub oleju
sól
pieprz

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, delikatnie rozbijamy drewnianym tłuczkiem i oprószamy pieprzem. Obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanym maśle i solimy. Umyte ziemniaki obgotowujemy w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w półplasterki. Do rondla przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami cebulę, ziemniaki, zrazy. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.