Jan i Jakub   Kuroniowie

Zrazy po nelsońsku


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 18620

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej

1 kg ziemniaków

4 cebule

50 g grzybów suszonych

250 ml śmietany

pęczek koperku

1 łyżka masła lub oleju

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, delikatnie rozbijamy drewnianym tłuczkiem i oprószamy pieprzem. Obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanym maśle i solimy. Umyte ziemniaki obgotowujemy w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w półplasterki. Do rondla przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami cebulę, ziemniaki, zrazy. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tażin z jagnięciny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.