Jan i Jakub   Kuroniowie

Zrazy po nelsońsku


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zrazy po nelsońsku

odsłon: 17912

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej

1 kg ziemniaków

4 cebule

50 g grzybów suszonych

250 ml śmietany

pęczek koperku

1 łyżka masła lub oleju

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, delikatnie rozbijamy drewnianym tłuczkiem i oprószamy pieprzem. Obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanym maśle i solimy. Umyte ziemniaki obgotowujemy w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w półplasterki. Do rondla przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami cebulę, ziemniaki, zrazy. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.