Anna Olson

Złocisty tort z kremem maślanym


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Złocisty tort z kremem maślanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

240 g masła o temp. pokojowej

2 szklanki cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 duże jajka o temp. pokojowej

2¾ szklanki mąki tortowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka maślanki o temp. pokojowej



Syrop

½ szklanki cukru

½ szklanki wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Krem maślany

360 g masła o temp. pokojowej

białko 4 dużych jajek

½ łyżeczki winianu potasu

3 łyżki + 10 łyżek cukru

¼ szklanki wody

1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli



¾ szklanki dżemu z czerwonej porzeczki albo malin

cukier-puder



Przygotowanie ciasta

Utrzeć masło mikserem na gładką, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać cukier, a następnie ekstrakt waniliowy i jajka – po jednym. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszając mikserem na średnich obrotach dodawać do maślanej masy na przemian sypkie składniki (po ½ szklanki) i maślankę. Gdy ciasto będzie gładkie, rozłożyć je do 3 okrągłych foremek o średnicy 20 cm. Piec na środkowej półce piekarnika przez 30- 40 min, obracając foremki o 180° w połowie pieczenia. Wyjąć spody z piekarnika, ostudzić przez 20 min i wyjąć z foremek na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygły.



Przygotowanie syropu

Zagotować wodę z cukrem, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i odstawić do wystygnięcia.



Przygotowanie kremu maślanego

Utrzeć masło, żeby było puszyste i odstawić. W oddzielnej misce ubić białka z winianem potasu. Stopniowo dodając 3 łyżki cukru, ubić dość sztywną pianę z białek. Odstawić. Zagotować w rondelku wodę z pozostałymi 10 łyżkami cukru. Podgrzewać syrop do 115°C, używając termometru cukierniczego. Zdjąć z ognia i natychmiast – stale mieszając mikserem na średnich obrotach – ostrożnie wlać do piany z białek po ściance miski. Zwiększyć obroty miksera i mieszać, aż piana ostygnie do temp. pokojowej. Mieszając, dodawać porcjami miękkie masło. Po 2 minutach dodać ekstrakt waniliowy i sól.



Ułożyć jeden spód, posmarować go syropem za pomocą pędzla i nałożyć warstwę kremu maślanego, rozsmarowując go do samych krawędzi ciasta. Rozmieszać w miseczce dżem, nałożyć na krem i delikatnie rozsmarować. Przycisnąć lekko krem drugą warstwą ciasta i powtórzyć powyższe czynności. Na szczycie tortu położyć trzecią warstwę ciasta. Wstawić tort na 15 min do lodówki. Wyjąć, oprószyć cukrem-pudrem i pokroić.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.