Gary  Rhodes

Złocisty pudding jabłkowy gotowany na parze


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Złocisty pudding jabłkowy gotowany na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4-6 koksów

4-6 jabłek Bradley

kawałek masła (do smażenia)

50 g masła (do wysmarowania formy)

50 g ciemnobrązowego cukru (do wysypania formy)

100 g rodzynków

drobno starta skórka z 2 cytryn

duża szczypta cynamonu

50 g bułki tartej

2 łyżki stołowe syropu cukrowego

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oba gatunki trzymaj oddzielnie.
Roztop na patelni kawałek masła i dorzuć koksy. Zamieszaj i przykryj pokrywką. Duś na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, kilkakrotnie mieszając, aż zaczną mięknąć, ale ósemki muszą zachować kształt. Wysyp na talerz. Dorzuć na patelnię kawałek masła, dosyp jabłka Bramley. Duś przez kilka minut, aż będą miękkie. Wyłóż na talerz, żeby wystygły. Wrzuć do miski oba gatunki jabłek. Dosyp rodzynki i drobno startą skórkę z cytryn. Dodaj dużą szczyptę cynamonu i bułkę tartą. Dolej syrop cukrowy.
Dokładnie wymieszaj. Formę do puddingów o pojemności 1,2 l wysmaruj miękkim masłem. Wysyp dokładnie ciemnobrązowym cukrem.

powrót

Podobne przepisy

Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.