Gary  Rhodes

Złocica ze szpinakiem i marchewką


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Złocica ze szpinakiem i marchewką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania ze złocicy

550-600 g złocicy

woda

masło do posmarowania formy

sól i pieprz



Składniki marchewki

375-450 g marchewki

laska wanilii

kilka gałązek rozmarynu + łyżeczka posiekanych listków

1 łyżeczka miałkiego cukru

sól

sok z cytryny

2-3 łyżek stołowych kremówki

kawałek masła



Składniki szpinaku:

675 g szpinaku

kawałek masła

sól i pieprz



Przygotowanie ryby:

Foremkę posmaruj cienko masłem. Posyp solą i pieprzem. Ułóż dzwonka ryby, jakbyś zwijał krawat. Wlej trochę wody. Z wierzchu posyp solą. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Foremkę postaw na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy pojawią się bąbelki, przykryj ją folią aluminiową. Wstaw na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.



Przygotowanie marchwi:

Dokładnie ją oskrob i opłucz. Zostaw końcówki naci. Wrzuć do rondla. Na wierzch dodaj gałązki rozmarynu. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Ze środka wydrap nasionka. Dorzuć do marchwi. Dosyp cukier i szczyptę soli. Zalej wodą tak, żeby przykryła marchewki. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia. Gotuj przez 8-10 minut. Gdy marchewki będą miękkie, wyjmij je z rondla. Powiększ płomień. Odparuj dwie trzecie płynu, wtedy usuń laskę wanilii i gałązki rozmarynu. Dolej śmietanę, gotuj sos tylko pół minuty i dopraw. Dorzuć kawałek masła. Wciśnij sok z cytryny. Przecedź przez sito. Dorzuć pół łyżeczki drobno posiekanych listków rozmarynu.



Przygotowanie szpinaku:

Liście opłucz, pozostaw ogonki. Usmaż je na maśle nie dolewając wody. Będzie gotowy po paru minutach. Dosyp nieco soli i sporo pieprzu. Podawaj warzywa z duszoną rybą, polane ciepłym sosem spod marchewek.



© Gary Rhodes

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.