Laura Calder

Ziołowy chlebek z oliwą


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziołowy chlebek z oliwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka cukru

1 opakowanie drożdży

250 ml ciepłej wody

60 ml oliwy

1 łyżeczka soli

310 g mąki (albo więcej)

1 łyżka ziół prowansalskich

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem. Odstaw na 10 min. Wlej oliwę do dużej miski, dodaj sól i mieszankę drożdżową. Utrzyj z 285 g mąki oraz ziołami. Masa powinna być gładka. Posyp blat mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Wyrabianie powinno trwać 10 – 15 min. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min, żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i uformuj z niego bochenek. Odłóż bochenek na kolejne 30 min (chyba, że nie chcesz), a potem piecz przez 25 min w temperaturze 200°C. Zanim podasz chleb, ostudź go.

powrót

Podobne przepisy

Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:47

CYTUJ

Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.